16+
Лайт-версия сайта

На добрих людях тримається світ(Реальна історія, 1982)

Литература / Проза / На добрих людях тримається світ(Реальна історія, 1982)
Просмотр работы:
28 марта ’2013   16:01
Просмотров: 21553

- Дівчата, запам'ятайте, після того як гості розійдуться по домівкам, і на столі не залишиться ніякої їжї, висновок один: гості залишились голодними - так навчала нас Кравченко Валентина Григорівна, п'ятьдесятитрьох літня жінка в якої ми жили деякий час на квартирі.
- Також скажу вам відверто дівчата, що один кілограм крупи, це не запас на зиму, це сміхотворство! Справжня господиня повинна мати щонайменше мішок борошна, мішок крупи, мішок цукру, хоча б з десяток консервів, ой забула головне, щоб пляшка горілки завжди у господі була! Чому ваша мама не навчила вас таким простим речам?
Ми, молоді дівчата, працівниці текстильного комбінату, слухали Валентину Григорівну з повагою. Гостинною була домівка у Валентини Григорівни, особливо на свята! Готувала ця проста жіночка дуже смачно!!! Бувало посадить за стіл: і рідних дітей, і чужих, та частує.Навіть якби хтось і хотів відмовитися від запросин, то не зміг би, бо це була б дуже велика образа для доброї душі.
Працювала Валентина Григорівна продавчинею в хлібній крамниці. І звідкіля в цій жінці, вага якої 140 кг., маленької зростом, хворої на цукровий діабет, така сила духу?
До неї частенько звертались люди з проханням різного роду, вона рідко кому відмовляла.
Якось до неї підійшов незнайомий парубок приблизно дев'ятнадцяти років і попрохав позичити йому сто карбованців під заклад свого паспорту(100 карбованців = місячна зарплата продавчині в радянські часи).
- Хлопче, сховай будь ласка свій паспорт. Якщо захочеш віддати гроші - віддаси, а якщо ні, то й паспорт не допоможе.
Особливо не забуваєтьс яжахливий випадок, коли біля крамниці п'яні хулігани вбивали школяра який випадково потрапив їм на очі.
Валентина Григорівна хутко покинула своє робоче місце, гроші, покупців, вибігла на вулицю, затулила хлопчину своїм тілом і сердечно заволала: "Ой, діточки, не вбивайте мого синочка!"
В ту рокову хвилину Валентина Григорівна могла б загинути, але вона цього не розуміла, зате розуміла інше, що чужих дітей не буває. Про неї можна було б книгу написати, доброта цієї жінки була безмежною. На жаль, життя її було коротким, адже цукровий діабет - хвороба невилікована. Люди її не забувають, та й як таку забути, яка все життя служила доброті.
Істина в тому, що на добрих людях тримається світ.






Голосование:

Суммарный балл: 130
Проголосовало пользователей: 13

Балл суточного голосования: 0
Проголосовало пользователей: 0

Голосовать могут только зарегистрированные пользователи

Вас также могут заинтересовать работы:



Отзывы:


Оставлен: 28 марта ’2013   16:33
За хороших людей, Антонина!!
СПАСИБО!!

Оставлен: 28 марта ’2013   17:52
вдячна вам!


Оставлен: 28 марта ’2013   21:05
...на них всё и держится !

Оставлен: 29 марта ’2013   20:53
вдячна!!!


Оставлен: 28 марта ’2013   21:35
НИЧЕГО НЕ ПОНЯЛ,НО ЗНАЮ,ЧТО НАПИСАНО ОЧЕНЬ НЕ РАВНОДУШНЫМ ЧЕЛОВЕКОМ И С ДУШОЙ,А ЗНАЧИТ ХОРОШО!!!!!!
ТОНЕЧКА ПЕТРОВНА,ДОРОГАЯ!ПИШИТЕ В СЛЕДУЮЩИЙ РАЗ ПО РУССКИ,А?!........

Оставлен: 29 марта ’2013   20:53
Лёша-любви вам!


Оставлен: 28 марта ’2013   22:35
Справжня господиня повинна мати щонайменше мішок борошна, мішок крупи, мішок цукру, хоча б з десяток консервів, ой забула головне, щоб пляшка горілки завжди у господі була! Чому ваша мама не навчила вас таким простим речам?
Понравилось. Все как у добрых людей  Спасибо за рассказ, Тонечка. Жду в гости

Оставлен: 29 марта ’2013   20:54
БУДУ!!!


Оставлен: 30 марта ’2013   06:51
А я, на щастя, зрозумила все, и дуже рада, що прочитала цю цикаву историю про жинку щедрои души! Щиро дякую, Тонечко!!

Оставлен: 30 марта ’2013   10:29
ВИВАТ ДОБРОТА!


Оставлен: 05 апреля ’2013   23:34
Світ тримається на добрих людях!
І Ваше серце світле, щедре і розкрите навстіж!

Миру і щастя будинку Вашому! Здоров'я! Любові!

Оставлен: 07 апреля ’2013   10:54
ВДЯЧНА!!!ТОНЯ


Оставлен: 10 апреля ’2013   14:16
Сила человеческого духа и безмерная доброта жили в этой женщине.Прекрасный расказ,браво!

Оставлен: 12 апреля ’2013   22:11
за понятие -спасибо!



Оставлять отзывы могут только зарегистрированные пользователи
Логин
Пароль

Регистрация
Забыли пароль?


Трибуна сайта

Голосуйте за конкурсные работы!

Присоединяйтесь 




Наш рупор

 
Диана и Купидон
https://www.neizvestniy-geniy.ru/cat/music/ispolnitel_suno/2602699.html?author

А также "ДВА ВОРОНА" (женская верность или злодейство?)
и
"ЛЕГКО и ПРОСТО" бредёт она к такси..


Присоединяйтесь 







© 2009 - 2024 www.neizvestniy-geniy.ru         Карта сайта

Яндекс.Метрика
Реклама на нашем сайте

Мы в соц. сетях —  ВКонтакте Одноклассники Livejournal

Разработка web-сайта — Веб-студия BondSoft